Převod družstevního bytu do os. vlastnictví

9.3.2018

Mít byt v osobním vlastnictví v sobě skrývá mnoho výhod. 

Můžete ho pronajmout nebo rekonstruovat bez souhlasu družstva. Byt v osobním vlastnictví má také vyšší hodnotu než družstevní byt, lze tuto nemovitost financovat hypotékou a v neposlední řadě se jedná o vlastní majetek, nikoliv o jeho pronájem, jako je tomu v případě družstva. Co vše obnáší převod družstevního bytu do osobního vlastnictví? 

Převod družstevního bytu do SVJ a osobního vlastnictví

Než se k převodu družstevního bytu rozhodnete, doporučujeme nejen zhodnotit veškerá pro a proti, ale také finanční stav bytového družstva.

Pokud má například družstvo úvěr na rekonstrukci objektu, musí zpravidla nový vlastník bytu splatit poměrnou část tohoto dluhu ještě před tím, než bude byt převeden. Uhrazené musejí být také všechny další závazky vůči družstvu (např. družstevní podíl).

O možnosti převodu rozhodují členové družstva, a pokud se na převodu neshodnou, nelze se jej nijak domáhat.

3 „Z “ pro bezproblémový převod bytu

  • Zkonzultujeme s vámi vaši situaci
  • Zkontrolujeme a vytvoříme potřebné smlouvy (smlouva kupní, rezervační, zástavní smlouva a další)
  • Zařídíme vklad vlastnického práva do katastru nemovitostí

převod družstevního bytu

 

Osobní vlastnictví a vznik SVJ

Ve většině případů vzniká SJV ve chvíli, kdy se veškeré bytové jednotky převedou do osobního vlastnictví a celé družstvo zaniká. V roce 2014 vznikla povinnost založit SVJ, které má minimálně tři vlastníky a pět bytových jednotek. Se vznikem SJV souvisí vznik stanov, zápis do veřejného rejstříku a notářský zápis, který vám ve spolupráci s notářem zajistíme. Nesmí se opomenout ani předání veškerých práv a závazků, dokumentů, účetnictví či zápisů se zasedání.

Vyřešíme za vás převod družstevního bytu

Celý proces převodu je velmi náročný a pro zákonů neznalého člověka i riskantní, aby se do této záležitosti pouštěl sám. Je třeba zkontrolovat veškeré stávající dokumenty, aby se neopomnělo na důležitá fakta, která se mohou přehlédnout a v budoucnu připravit mnoho komplikací. Jelikož je družstvo složeno z několika desítek až stovek bytů, není jednoduché připravit a zkoordinovat veškeré smlouvy, dodatky a termíny.

Proto v této oblasti vždy doporučujeme pomoc zkušeného právníka či advokáta, který vyřeší veškeré dokumenty k převodu družstevního bytu. Rádi vám s touto záležitostí pomůžeme v naší advokátní kanceláři v Náchodě. Pro více informací nás neváhejte kontaktovat.