Odškodnění po dopravní nehodě

10.8.2018

Dopravní nehody jsou bohužel nedílnou součástí provozu.

Ať už jste v roli řidiče auta, cestujícího v autobuse, chodce nebo cyklisty, stačí chvilka nepozornosti nebo nešikovná náhoda, která vás postaví před rozhodnutí, jak následky nehody řešit. V dnešním článku se proto zaměříme na odškodnění po dopravní nehodě.

Při dopravní nehodě máte nárok na různá odškodnění

Náhradu škody (odškodnění) lze rozdělit na náhradu majetkové škody a náhradu újmy nemajetkové. Po viníkovi nehody a jeho pojišťovně tak můžete žádat náklady spojené s poničeným vozem, kompenzaci za věci zničené při dopraví nehodě, náhradu nákladů spojenou s odstraněním dopravní nehody, ale také další náhrady, na které jako oběť nehody máte nárok: 

  • Náhradu léčebných výloh
  • Náhradu pro ztížené společenské uplatnění
  • Náhradu za bolestné a trvalé následky
  • Náhradu za ušlý zisk a ztrátu na výdělku
  • Náhradu nákladů na pohřeb a výživné pozůstalým v případě úmrtí
  • Popř. další druhy odškodnění

odskodnění

 

Na náhradu škody při dopravní nehodě mají za určitých okolností nárok i spoluviníci. Vždy se situace řeší individuálně a doporučujeme ji konzultovat s advokátem, který vás celým procesem provede. Výše odškodného se většinou pohybuje v řádu statisíců a řídí se podle Metodiky odškodňování i materiálních újem na zdraví

Odškodnění a ublížení na zdraví

Pokud se dopravní nehoda obejde pouze s pomačkanými plechy, je to to nejmenší. Daleko náročnější situací je, a to emočně, psychicky, časově i finančně, pokud při nehodě dojde k ublížení na zdraví, nebo bohužel v některých případech i ke ztrátě na životech. Jedná se o velmi křehké a bolestné období, kdy často pozůstalým nezbývají síly řešit veškerou administrativu spojenou s odškodněním. Mnohdy také nevědí, že i oni mají právo na odškodnění, jakožto tzv. sekundární oběti.

Touto problematikou vás citlivě provedeme a pomůže vám zajistit potřebné důkazy, abyste dosáhli na náhradu škody v maximální možné výši.

S odškodněním vám pomůžeme

Ať jste na začátku, nebo už v průběhu celého řízení, využijte pomoc advokáta. Pomůžeme vám zajistit potřebné dokumenty, doložit nezbytné důkazy, vysvětlíme vám související předpisy a vyhlášky. Díky odbornému zázemí můžete docílit vyššího odškodnění a nesmíme zapomenout také na to, že s námi bude mít celý případ rychlejší spád.

Pozor na promlčecí lhůtu

Promlčení lhůta je v tomto případě tři roky, ale samozřejmě i zde platí, že čím dříve začnete situaci řešit, tím lépe a tím vyšší je možnost dosáhnout lepších výsledků. Vždy doporučujeme vše řešit oficiálně písemnou cestou a veškeré důkazní materiály si pečlivě ukládat.

S odškodněním při dopravení nehodě máme velké zkušenosti. Chcete-li odbornou pomoc, jsme tu pro vás. Neváhejte se na nás obrátit.