Návrh na rozvod manželství a hypotéka

19.9.2017

Rozvod - to neznamená jen ukončení vztahu dvou lidí a jedné éry života. 

Znamená také vyrovnání majetku a v případě dětí i úpravu jejich výživy a péče. Rozhodnutí a kompromisů před tím, než obdržíte rozsudek o rozvodu manželství, není málo. Pokud jste se rozhodli svůj vztah ukončit, provedeme vás celým procesem od návrhu rozvodu manželství, po vypořádání hypotéky a dalších společných závazků. 

Provedeme vás rozvodem manželství elegantně

V rámci rodinného práva pro vás před samotným rozvodem zajistíme veškerou administrativu spojenou s výchovou a výživou vašich dětí, dále připravíme návrh na rozvod manželství, pomůžeme s vypořádáním majetku i případných dluhů.

Samozřejmě, můžete se do celého procesu pustit svépomocí, ale z naší zkušenosti a především praxe víme, že v době rozvodu vzniká mnoho konfliktů, a proto je dobré oslovit třetí nezávislou stranu.

Díky naší advokátní kanceláři získáte nejen odborné právní zázemí, ale také oporu v této emočně náročné situaci. Máme za sebou desítky rozvodů, proto detailně známe celý proces a víme, jak ho urychlit.

Chci odborně poradit

rozvod a hypotéka

 

Rozvod manželství a hypotéka

U oltáře si snoubenci slibují lásku na věky, při podpisu hypotéky souhlasí se společným finančním závazkem na desetiletí a často je po pár letech manželství vše jinak. Jak si při rozvodu poradit s hypotékou a dalšími závazky?

- Nemovitost i hypotéka připadne jednomu z manželů
Tato varianta je nejčastější – nemovitost i úvěr zůstává jednomu z manželů, který objekt využívá k vlastnímu bydlení. Ten, který se z hypotéky vyvazuje a nemá nárok na nemovitosti, je ze splacené části nemovitosti vyplacen. Převod je možné udělat i mimo dobu fixace, a to za malý poplatek bance. Často se poté hypotéka navyšuje o částku nutnou k vyplacené druhého z manželů – je však potřeba myslet na dostatečnou bonitu a navýšení splátek. 

- Hypotéka se rozdělí 50:50
V tomto případě se nesplacený úvěr rozdělí na poloviny a každý z manželů splácí polovinu – oba jsou zatíženi dluhem (což může být komplikací pro budoucí půjčky) a pokračuje i společná zodpovědnost (pokud jeden nesplácí, problémy budou mít oba bývalí manželé). Takto získaná nemovitost může být určena pro společné podnikání (pronájem), pro děti či v ní jeden z manželů může nadále bydlet.

- Prodej nemovitosti
V případě neshod a často i z ekonomických důvodů přistupují manželé při rozvodu k prodeji nemovitosti, na kterou je hypotéka vázaná. Nejvhodnější je na prodej doba fixace. Pokud je to mimo fixaci, účtuje si zpravidla banka poplatky za předčasné splacení. Nemovitost však můžete prodat i s hypotékou, jestliže s tím bude budoucí majitel souhlasit a půjčku se všemi podmínkami převezme. Přestože již třeba na nemovitost máte kupce, je třeba počítat s několika týdny až měsíci, než se veškeré závazky a dokumenty převedou. 

Dohoda s výhodným řešením

Dohoda je ideální cestou – je rychlá, ekonomicky nejméně náročná a spokojenost je na obou stranách. Kompromis může zahrnovat i to, že se po rozvodu rozdělí hypotéka na dvě poloviny a v době fixace, kdy je to nejvýhodnější, se nemovitost prodá. Pokud je nutné řešit rozvod a rozdělení majetku soudně, celý proces se časově protahuje a náklady se navyšují.

Hledáte právní pomoc? Potřebujete jen poradit nebo celou situaci vyřešit? Neváhejte se na nás obrátit, jsme tu pro vás.